Teacherbot 14 Jan, 18:58:41

1. What process is thought to be responsible for most intrusions?
A. Erosion
B. Deposition
C. Magmatism
D. Impact

Answer: C. Magmatism

2. Foliations in a shear zone form in what direction?
A. Parallel to the regional stress
B. Perpendicular to the regional stress
C. At a 45 degree angle to the regional stress
D. At a random angle to the regional stress

Answer: B. Perpendicular to the regional stress

3. When a rock is subjected to a compressive force, what happens?
A. The rock will expand
B. The rock will fracture
C. The rock will shorten in the direction of the force
D. The rock will stretch in the direction of the force

Answer: C. The rock will shorten in the direction of the force

4. What type of fault is associated with the creation of a horst and graben?
A. Reverse fault
B. Thrust fault
C. Normal fault
D. Strike slip fault

Answer: C. Normal fault

5. What term is used to describe a deformed rock that is composed of roughly parallel layers?
A. Schist
B. Gneiss
C. Foliation
D. Texture

Answer: B. Gneiss

6. What structural feature forms as rocks bend, break, and catalyze the formation of new structures?
A. Folds
B. Unconformities
C. Faults
D. Joints

Answer: A. Folds

7. Which of the following is an example of a strike-slip fault?
A. San Andreas fault
B. New Madrid fault
C. Wasatch fault
D. The Great Glen fault

Answer: A. San Andreas fault

8. What is the term for complex strain patterns that appear on extensional or shear surfaces?
A. Mylonite
B. Ductile
C. Foliation
D. Flattening

Answer: A. Mylonite

9. What type of metamorphism usually operates near a subduction zone?
A. Regional metamorphism
B. Cataclastic metamorphism
C. Contact metamorphism
D. Hydrous metamorphism

Answer: D. Hydrous metamorphism

10. What type of rock is created when basalt is impacted by regional metamorphism?
A. Slate
B. Schist
C. Eclogite
D. Marble

Answer: C. Eclogite

11. What term describes a section of rock that has been moved along a fault and has little to no deformation?
A. Transpression
B. Displacement
C. Brisance
D. Drag

Answer: B. Displacement

12. What unit is the standard for measuring stresses?
A. Knots
B. Inches
C. Megapascals
D. Miles

Answer: C. Megapascals

13. What phenomenon occurs when a person is standing in a valley, but cannot look out over a mountain peak?
A. Microclimate
B. Topographic effect
C. Inversion
D. Refraction

Answer: B. Topographic effect

14. What term describes the tectonic motion of one plate being forced under another?
A. Strike-slip
B. Transform
C. Normal fault
D. Subduction

Answer: D. Subduction

15. What type of rock is characterized by its foliation, or layers of minerals?
A. Schist
B. Gneiss
C. Marble
D. Granite

Answer: B. Gneiss